|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2007:6
av Britas Lennart Eriksson m.fl.
|
|
|
Förtydligande av stiftens möjligheter att fullgöra administrativa och förvaltande uppgifter åt församlingar
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att 2 kap. 11 § andra stycket kyrkoordningen skall ha följande lydelse:
Samfälligheten är arbetsgivare för alla anställda och har det grundläggande ansvaret för den fasta egendomen inom samfälligheten. Stiftet kan inom sin främjandeverksamhet, för de församlingar och samfälligheter som så önskar, fullgöra administrativa och förvaltande uppgifter. Samfälligheten är också huvudman för begravningsverksamheten.
samt att 6 kap. 4 § kyrkoordningen första stycket skall ha följande lydelse:
4 § Stiftet skall främja och ha tillsyn över församlingarnas uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Detta sker genom att stiftet erbjuder utbildning och fortbildning samt genom andra insatser. Stiftet kan, för de församlingar och samfälligheter som så önskar, fullgöra administrativa och förvaltande uppgifter.
Motivering
I 6 kap. 4 § första stycket kyrkoordningen står: ”Stiftet skall främja och ha tillsyn över församlingarnas uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Detta sker genom att stiftet erbjuder utbildning och fortbildning samt genom andra insatser.”
Vilka dessa andra insatser är har aldrig klarlagts, men i rapporten Samverkan i Svenska kyrkan 2006 framgår att det är möjligt för stiftet att inom ramen för främjandeuppgiften utvidga den till att omfatta administrativa och förvaltande uppgifter på uppdrag av samfälligheter och församlingar. De ökande kraven på samverkan har sin grund i att församlingen på bästa sätt ska kunna fullgöra sin grundläggande uppgift. Detta borde då klargöras i kyrkoordningen.
I Visby stift samordnas i dag 2/3 av den ekonomiska förvaltningen under stiftets ledning. I Västerås stift startar ett pilotprojekt där Falu kyrkliga samfällighet och Stora Tuna och Torsångs kyrkliga samfälligheter tillsammans med Västerås stift inrättat en servicebyrå för ekonomi- och personaladministration. Ett flertal exempel på där församlingar och samfälligheter köper denna tjänst av externa leverantörer finns runt om i landet. Även inom fastighetsförvaltning diskuteras olika gemensamma lösningar med stiften.
Behovet av en professionell hantering av alla dessa frågor är stor och bristen därpå visar sig tyvärr frekvent i media då tillräcklig kompetens saknas.
Det är inte storleken på församlingarna och samfälligheterna som är det reella problemet utan snarare Svenska kyrkans organisation som inte svarar upp till den kompetensförsörjning som krävs vad avser arbetslagstiftning, ekonomisk lagstiftning, god redovisningssed osv. Kanske kan man tycka att detta är en fråga för de små enheterna att lösa, genom att köpa dessa tjänster, men vi tolkar kyrkoordningen så redan i dag, stiften kan hjälpa enheter som så önskar i dessa frågor, men kyrkoordningen borde vara tydligare.
Svenska kyrkan har sin egen kompetens på central nivå dels i form av kyrkokansliet och Församlingsförbundet, men själva verkställigheten lokalt att redovisa, administrera och förvalta är i dag inte realistiskt att centralisera till denna nivå.
I den av 2004 års kyrkomöte beslutade Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå 2005–2007 finns som inriktningsmål att ”Svenska kyrkan skall ha enkla regler, effektiv administration och en effektiv styrning av verksamheten på nationell nivå. För att uppnå detta åtar sig Kyrkostyrelsen att förenkla regelverket och effektivisera administrationen” genom att fortlöpande prova om såväl regler som administration svarar upp mot de reella behov som finns i Svensk kyrkan. Vi förutsätter att detta gäller alla nivåer inom kyrkan.
Mot bakgrund av ovanstående menar undertecknade att en ändring i kyrkoordningen bör ske i 2 kap. 11 §, samfällighetens uppgifter, med ett tillägg att stiftet inom sin främjandeverksamhet kan, för de församlingar och samfälligheter som så önskar, fullgöra administrativa och förvaltande uppgifter och att det i kyrkoordningens 6 kap. 4 §, stiftet, tillförs motsvarande skrivning.
Dessa ändringar bör göras för att det ska bli tydligt inom kyrkans organisation och gentemot myndigheter att stiftet kan utföra dessa arbetsuppgifter.
Västerås den 28 juni 2007
Britas Lennart Eriksson (s) Thomas Söderberg (c) Lars Rydje (s)
Karin Perers (c) Bo E Nilsson (s) Claes Bertil Ytterberg, biskop
Lennart Kjellin (c) John Sund (Kd) Anders Åkerlund (c)
Ulla-Britt Emanuelsson (s) Ulla Dahlberg (POSK) Hans G Erikson (m)
Kerstin Björk (s) Kristina Lundgren (m)   
|